Melyik izmokat hozzuk működésbe biciklizés közben?

Nemcsak a lábakat, hanem a kezeket, illetve a has- és hátizmokat egyaránt működésbe hozzuk. Érdemes tehát tisztában lenni azzal, hogy mit terhelünk meg tekerés közben. Ebben a cikkben segítünk megtudni, hogy melyik izmokat mozgatjuk át bicajozásnál.
Melyik izmokat hozzuk működésbe biciklizés közben?

Felsőtest edzése

Lehet, hogy elsőre azt gondolja az ember, hogy ez a mozgásforma kizárólag a lábakra van hatással, pedig ez közel sem így van. A kerékpározás a felsőtestünket egyaránt hatékonyan formálja, ehhez azonban emelkedőre van szükség, miközben állva tekerünk fel néhány alkalommal. Ez a fajta tekerés bekapcsolja a hátad, a hasat, de még a mélyizmokat egyaránt, de hatással van a tricepszre és a mellizmokra is. Valószínűleg senki nem sejtette, hogy mennyire multifunkcionális sport a bringázás.

Combok erősítése és formázása

Ez már jóval egyértelműbb, hiszen a bicajozás igazán formássá teszi a vádlit és a lábat. Továbbra is a hegymenet a legjobb megoldás arra, hogy erősítsük a combjainkat, így sokkal erősebb és vastagabb izomzatra tehetünk szert. Fontos azonban, hogy ne erőltessük túl magunkat, bőven megteszi egy kényelmes tempó, így még elősegíthető a fogyás.

Biztosan mindenkinek van olyan ismerőse, aki a rendszeres kerékpározással tartja magát formában. Ezeknél az embereknél megfigyelhető, hogy a vádlijuk sokkal izmosabb és formásabb. Ez egyértelműen a folyamatos tekerésnek köszönhető, így tényleg érdemes gyakran nyeregbe pattanni, hogy mindenki megforduljon utánunk.

Kerek fenék biciklizéssel

Ha tehetjük, érdemes minden nap kerékpárral menni munkába, hiszen ez a mozgásforma kerekebb feneket eredményezhet. A városi kerékpárok ára szerencsére rendkívül kedvező, így érdemes beszerezni egyet, hogy tavasztól-őszig, de akár még a téli időszakban is eltekerhessünk reggel a munkahelyre. Amennyiben rendszeresen tesszük meg mindezt, rövid időn belül látványos eredményeket érhetünk el, sokkal formásabbá válik a popsi. Mivel a kerékpár hatékonyan mozgatja meg a farizmokat, így akár pár hét edzés elegendő ahhoz, hogy végre elinduljunk a jó úton. Ezzel ráadásul viszonylag sok pénzt meg lehet spórolni, hiszen se benzinre, se pedig buszbérletre nem kell költeni.

Aerob mozgásforma, így hatással van az egész szervezetre

Sokan sajnos egyfolytában a kalóriákat számolgatják, így nem minden esetben választják a bicajozást, hiszen van ennél zsírégetőbb mozgásforma is. Pedig sokszor nem a kilók számítanak, hanem az összkép, amit a tekeréssel elérhetünk. A bicajozás nagyon hatékonyan erősíti meg a szívet, erősíti a tüdőt, de a keringési rendszerünkön is javítani tudunk vele. Ez pedig hatással van az egészséges és kiegyensúlyozott életre.

Összegezve

A kerékpározást tehát mindenkinek érdemes lenne beiktatni az életébe, hiszen ez nemcsak az izmokra, hanem bizony az egész szervezetre hatással van. Sokkal formásabb lesz tőle a vádli, a popsi, a comb, de erősíti a szívet és a keringési rendszer egyaránt.

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit a jó SUP evezőről tudni akartál!

Minden, amit a jó SUP evezőről tudni akartál!

A vízi sportok között egyre népszerűbbnek számít mostanság az SUP-ozás, tehát az állva evezés.

Az év gólvágói

Az év legjobb gólvágó triói

Körülnéztünk, hogy mely csapatokban voltak az év legjobb támadó triói az idei évben a top ligákat figyelembe véve. Beszámítottuk a bajnokság mérkőzéseit, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga összecsapásait is.

Miben jobb a kettlebell, mint a hagyományos súlyok?

Miben jobb a kettlebell, mint a hagyományos súlyok?

Nem is gondolnád, mennyit tehet ez az eszköz a fejlődésedért.